perjantai 4. marraskuuta 2016

Fingerpori 2.11.2016

Minulla on teatteria harrastava ystävä, Jalmari Jalonen. Päivisin hän on diplomi-insinööri ja projekstipäällikkö tjsp, mutta iltaisin hän on luovista luovin ihminen, ideanikkari, harrastelijanäyttelijä ja -ohjaaja. Viimeiset pari vuosikymmentä hänen vaikutuspaikkansa näissä Thalian karkeloissa on ollut Teatteri Kultsa.

Yksi Jalmarin hienoista, pähkähulluista ideoista on ollut dramatisoida Pertti Jarlan Fingerpori-sarjakuvia. Tämä esitys on osittainen uusinta vuoden 2013 produktiosta. Vaikka esityksessä ei ole varsinaista juonta, toimivat stripit hyvin yhtenäisenä kokonaisuutena. Siirtymät onnistuvat pienillä valaistuksenvaihdoilla kahden Kultsan pikkuruiselle näyttämölle rakennetun lavastuksen välillä tai sitten musiikkivälipalan siivittäminä.

Paitsi onnistuneesta dramatisoinnista ja hyvästä näyttämöllepanosta (tirsk), Kultsan Fingerporissa on pakko nauttia myös loistavasta roolituksesta. Varsinkin Rivo-Riitan ja Heimo Vesan rooleihin on löydetty niin 1:1-näyttelijät (Marja-Liisa Lius ja Jussi Vehkasalo), että Jarlan piirustukset todella heräävät eloon.

Esityksen tempo on strippiformaattia kunnioittavan nopea, mutta silti niin verkkainen että Fingerporiin vihkiytymätön kanssakatsojanikin pysyy hyvin mukana. Ja tyrskii naurusta tämän tästä. Pidin myös siitä, että esitys on riittävän lyhyt, noin tunti ja 10 minuuttia. Se riitää mainiosti irtiottoon marraskuisen lumipyryn arjesta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti